Xaji

Xarxa Activa de JoventUT
per la Igualtat

Pati d'Institut amb més de cinquanta jove asseguts al terra

QUÈ ÉS LA XAJI?

La XAJI-Xarxa Activa de Joventut per la Igualtat és un programa de prevenció de les violències de gènere que es desenvolupa en el marc de l’aprenentatge cooperatiu entre iguals i la participació activa i en primera persona dels i les joves. El programa vol promoure de competències crítiques a noies i nois de 12 a 17 anys per a que puguin detectar i revertir relacions abusives en el seu propi entorn educatiu des d’una posició crítica i compromesa en contra de les violències masclistes, a favor de l’equitat i la convivència.

Objectiu (s)

Promoure de competències crítiques a joves de 12 a 17 anys per a que puguin detectar i revertir relacions abusives en el seu propi entorn educatiu des d’una posició crítica i compromesa en contra de les violències masclistes i a favor de l’equitat i la convivència.

destinatarxs

Joves de 12 a 17 anys per a que puguin detectar i revertir relacions abusives en el seu propi entorn educatiu des d’una posició crítica i compromesa en contra de les violències masclistes i a favor de l’equitat i la convivència

Noi i noia ensenyant la mà on tenen enganxada una enganxina de la Plataforma

XARXA ACTIVA DE JOVENTUT PER LA IGUALTAT

Des de 2012, la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere (PUCVG) desenvolupa aquest Programa de prevenció de les violències de gènere, emmarcat des de l’educació entre iguals i l’aprenentatge cooperatiu amb l’objectiu d’acompanyar a persones joves, perquè promoguin la igualtat de gènere, detectin relacions abusives en el seu propi entorn educatiu i finalment esdevinguin referents i agents actius entre els seus iguals per a la transformació social. És un procés que acostuma a iniciar-se a 1r d’ESO i finalitza a 4t d’ESO.

El programa dota de competències crítiques a nois i noies de 12 a 17 anys perquè puguin detectar i revertir relacions abusives des d’una posició crítica i compromesa a favor dela equitat i la convivència a través de la consolidació i el seguiment de la Xarxa Activa de Joventut per la Igualtat (XAJI).

Cada centre emmarca el projecte de manera diferent: matèria optativa, servei comunitari i/o tutoria. A més del treball en xarxa, entre diversos centres educatius i serveis i recursos d’un mateix territori.

Grup de nois en primer pla i dues noies davant d'un cartell de la XAJI
OBJECTIU I EIXOS

L’objectiu de la Xaji és contribuir a que es produeixin processos de detecció de les relacions abusives a l’interior dels centres educatius i facilitar el procés de canvi en relació als valors, actituds i models relacionals igualitaris entre l’alumnat.

Eixos principals:

És una eina de transformació social La pedagogia feminista, l’educació afectiva-sexual i la incorporació de la perspectiva de gènere és necessària a qualsevol etapa educativa per a prevenir les relacions abusives i les desigualtats.
De totes les formes de desigualtat i violència de gènere és l’educació en la igualtat, a través de la Coeducació, ja que entenem la violència com una conducta apresa i per tant modificable. La socialització lliure d’estereotips sexistes i rols de gènere dels i les joves i la reeducació dels adults i adultes en la igualtat són camins que poden ajudar a evitar caure en la dinàmica de dominació. En aquest sentit la clau és la implementació de models coeducatius.
Garanteix el desenvolupament i èxit del projecte i per això es planteja al llarg de les diferents fases com un treball a nivell local: on s’articulen les iniciatives dels i les joves, el personal docent i les entitats que en formen part, els recursos i les entitats del territori; i a nivell global: on es generen iniciatives entre els centres educatius i campanyes de sensibilització adreçades a la ciutadania
El treball en aquests eixos reverteixen en:
CENTRES I PERSONES DESTINATÀRIES
La XAJI s’adreça a centres educatius de secundària que volen fer un treball preventiu i de procés per revertir les violències de gènere.
Beneficiaris/es directes:
Els i les joves “Agents de canvi cap a la Transformació”

Beneficiaris/ES indirectes:

FASES I METODOLOGIA
El programa de 4 anys, s’implementa a partir de 3 FASES, combinades i amb accions transversals.

FASE I. Sensibilització. Identificació del grup

És la fase inicial del programa on es motiva i explica la proposta als grups classe i on els i les joves lliure i voluntàriament trien convertir-se en agents actius de canvi i transformació, es conformen els grups XAJI. Normalment, fem un “passa classe” on detallem el projecte a les diferents línies del curs on es vol consolidar la xarxa, d’aquesta sessió surt el grup voluntari (15-20 persones) que inicialment es mantindran durant tot el procés.
FASE II. (TRANSVERSAL) Acompanyament i formació
Aquesta fase, es transversal i es fa combinant entre sessions d’acompanyament i formacions especifiques.

Durant tot el procés es fa un acompanyament personalitzat a cada grup XAJI. Cada grup tindrà com a referent una persona Coordinadora que acompanya tots els anys, Es una figura que fa d’enllaç entre la persona referent del centre, els grup de joves, les entitats expertes que fan formacions, la PUCVG i la resta de territoris.

Les sessions d’acompanyament tenen per objectiu:

  • Identificar necessitats del grup.
  • Ser un espai segur pel grup de joves i
  • Crear sinergies entre diferents actors,
  • Planificar i programar cada curs.
  • Organitzar les sessió i les trobades comunitàries.
  • Garantir un espai segur en cada sessió els i les joves puguis expressar les seves inquietuds, dubtes, vivències, etc.
  • Realització d’accions de sensibilització dins el context educatiu o bé a nivell de municipi i/o Districte.
  • Avaluació qualitativa de l’impacte i del procés viscut al llarg del curs.

Correspon a la realització de formacions de contingut específic que faciliten entitats especialitzades en la prevenció de les violències de gènere. Entitats expertes en diferents matèries que conformen el grup de treball: participen en la construcció, desenvolupament i avaluació del projecte. La formació és clau en el procés d’apoderament dels i les joves per adquirir aprenentatges que generin accions i actituds a l’hora de convertir-se en agents d’igualtat.

Les formacions es distribueixin al llarg dels 4 anys del projecte. Els i les joves rebran 3 formacions cada any i un total de 9 formacions de 2 hores cadascuna), en funció del grup, del centre i del compromís que es decideixi.

Entitats i Contingut de les formacions: 

Introducció a la perspectiva de gènere:  Cooperativa Cúrcuma
Masculinitats: Homes Igualitaris
Feminitats: ApoderArt
Diversitat Sexual i LGTBI: Miquel Salbanyà
Violències masclistes i relacions de parella: Gogara
Percepció de l’espai del centre i proposta d’intervencions: Col·lectiu Punt6

FASE III. MENTORIA

L’últim any de projecte esdevé un procés de mentoria del grup ja consolidat per a un nou grup que es configura. La idea és que el grup acompanyi a un nou grup i junts/es puguin realitzar la seva tasca preventiva.
La idea és que coexisteixin en el mateix centre educatiu dos grups, un amb expertesa i trajectòria i un que inicia el procés; hi ha un traspàs i treball conjunt per a fer el relleu garantint la tasca preventiva dins el centre.

Trobades (cada any en finalitzar el curs)
Cada any hi ha una trobada al maig on totes les xarxes existents poden compartir experiències i fer xarxa. A part, anualment, hi ha dues trobades, una a l’octubre o novembre, i una al maig on totes les xarxes existents poden compartir experiències i fer xarxa