El programa de 4 anys s’implementa a partir de tres FASES, combinades i amb
accions transversals.
FASE I. Sensibilització. Identificació del grup
És la fase inicial del programa on es fa la motivació i s’explica la proposta als grups classe i on els i les joves lliurement i voluntàriament trien convertir-se en agents actius de canvi i transformació. També és la fase quan es cosntitueixen els grups XAJI. Normalment, fem un “passa-classe” on detallem el projecte a les diverses línies del curs on es vol consolidar la xarxa. D’aquesta sessió surt el grup voluntari (15-20 persones) que inicialment es mantindrà durant tot el procés.
Aquesta fase és transversal i es fa combinant entre sessions d’acompanyament i formacions específiques.
Durant tot el procés es fa un acompanyament personalitzat a cada grup XAJI, que tindrà com a referent una persona coordinadora que acompanya tots els anys. És una figura que fa d’enllaç entre la persona referent del centre, els grup de joves, les entitats expertes que fan formacions, la PUCVG i la resta de territoris.
Les sessions d’acompanyament tenen com a objectiu:
- Identificar necessitats del grup.
- Ser un espai segur per al grup de joves.
- Crear sinergies entre diferents agents.
- Planificar i programar cada curs.
- Organitzar les sessions i les trobades comunitàries.
- Garantir un espai segur en cada sessió perquè els i les joves puguin expressar les seves inquietuds, dubtes, vivències, etc.
- Dur a terme accions de sensibilització dins el context educatiu o bé a escala de municipi i/o districte.
- Avaluar qualitativament l’impacte del procés viscut al llarg del curs.
Correspon a la realització de formacions de contingut específic que faciliten entitats especialitzades en la prevenció de les violències de gènere, entitats expertes en diferents matèries que integren el grup de treball: participen en la construcció, el desenvolupament i l’avaluació del projecte. La formació és clau en el procés d’empoderament dels i les joves per adquirir aprenentatges que generin accions i actituds a l’hora de convertir-se en agents d’igualtat.
Les formacions es distribueixin al llarg dels 4 anys del projecte. Els i les joves rebran 3 formacions cada any, amb un total de 9 formacions (2 hores cadascuna), en funció del grup, del centre i del compromís que es decideixi.
Entitats i Contingut de les formacions:
Introducció a la perspectiva de gènere: Cooperativa Cúrcuma
Masculinitats: Homes Igualitaris
Feminitats: Apoder ART
Diversitat sexual i LGTBI: Miquel Salbanyà
Violències masclistes i relacions de parella: Gogara
Percepció de l’espai del centre i proposta d’intervencions: Col·lectiu Punt6